Kérdésed van? Segítünk! Hívj bátran minket! +36306200749

Blog

Miről álmodik a kutya?

Igaz Róbert
Igaz Róbert
2023.05.02 10:37
Miről álmodik a kutya?

Miről álmodik a kutya?

Régóta tudjuk, hogy a kutyák képesek álmodni. Egy nemrégiben végzett kutatás azonban nemhogy megerősítette ezt a tényt, hanem azt vizsgálta, vajon mi játszódhat le négylábú barátaink fejében alvás közben. Nézzük is meg!

Szerkezeti szinten a kutyák agyának felépítése nagyon hasonlít az emberekéhez. Az is elmondható, hogy alvás közben a kutyák agyhullám-mintázata is sok egyezést mutat velünk és ugyanazon szakaszokon mennek át alvás közben, mint mi, emberek. Ennek következtében sokkal nagyobb meglepetés lenne azt mondani, hogy a kutyák nem álmodnak. Természetesen ez nem így van. 

Összességében a kutyatók (elnézést, kutatók – a szerk.) megfigyelték, hogy a kisebb testű kutyák rövid álmokat élnek át, ám azt gyakrabban teszik, mint nagytermetű társaik. A kor is számít: a kölykök és idős ebek sűrűbben, míg a középkorú kutyák sokkal ritkábban álmodnak. Node vajon, mi járhat ilyenkor négylábú társunk fejében?

A Massachusetts Institute of Technology kutatói először patkányokon végezték el kísérletüket: megfigyelték azok agyi aktivitásait, miközben az állatok egy labirintusban voltak, majd ugyanezt tették alvás közben. Amikor a patkányok az alvás bizonyos szakaszába értek, ugyanazokat az agyi aktivitásokat mutatták, mint amikor a labirintusban keringtek. Olyannyira pontosan tudták mérni ezeket, hogy egészen konkrétan tudták: a patkány az álombéli labirintus melyik részén van éppen, és hogy áll-e vagy mozog. „Az állatok minden bizonnyal felidézik a napi eseményeket úgy, ahogyan azok éber állapotban történtek. Ezt teszik álomalvás közben épp úgy, ahogyan az emberek" – nyilatkozta a projekt egyik kutatója. 

Ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve vizsgálták tovább az ebek álmait, olyan technikával, melyek alkalmasak voltak arra, hogy egyezéseket mérjenek bizonyos ébrenléti tevékenység és álombéli között. A tapasztalatok azt mutatják, hogy léteznek fajtaspecifikus álmok: egy retriever például sokkal inkább álmodik teniszilabdák üldözéséről, egy border collie birkák tereléséről, egy dobermann pedig az őrző munkáról. Az álmokhoz persze szorosan kapcsolódik a napi átélt élmény is. 

Nem minden álom jó – még akkor sem, ha a legkényelmesebb kutyafekhelyet választod kedvencednek. Négylábú társainknak – akárcsak nekünk – rémálmaik is lehetnek. Mi gazdik is gyakran látjuk, hogy nem biztos, hogy olyan jó dologról álmodik kedvencünk. Jobb, ha nem ébresztjük fel azonban, mert ilyenkor eltarthat egy kis ideig, amíg kedvencünk ténylegesen magához tér. Ilyenkor agresszívan reagálhat az őket ébresztő személlyel szemben – holott természetesen nem arról van szó, hogy meg szeretne harapni bennünket. Ez különösen kisgyermekes gazdiknál lehet fontos. A legjobb dolog tehát, amit tehetsz, hogy megvárod, míg kutyusod magától felébred álmából és csak aztán vígasztalod őt. 

Persze kulcskérdés, hogy megfelelő körülmények között tudjon pihenni a kutyusod. Az NRDOGS kutyafekhelyekkel nem lősz mellé, sokak szerint ez a legjobb kutyafekhely a piacon! :)