Kérdésed van? Segítünk! Hívj bátran minket! +36306200749

Blog

10 dolog amit a kutyák alvási szokásairól tudni kell

Juhász Nóra
Juhász Nóra
2022.06.25 08:55
10 dolog amit a kutyák alvási szokásairól tudni kell

A világ egyik legcukibb látványa egy szuszogó, vagy akár álmodó kiskutya. Szerintünk is! Most összeszedtük Neked a 10 legfontosabb dolgot, amit érdemes tudnod a kutyák alvási szokásaival kapcsolatban.

  1. A kutyák átlagos napi alvási igénye 12-14 óra. Természetesen ez változhat méret, kor és a kutyusok életmódjától függően, de míg nekünk egyszeri 8 órás alvás nagyjából elegendő egy napra, addig négylábú barátaink ezt az átlag 12-14 órát több megszakításban, több részletben szundikálják.

 

  1. A legtöbbet a kicsi kutyák és az öreg kutyusok alszanak. Kölyök kutyák akár napi 18-20 órát is alszanak. Az idős kutyákat pedig kisebb mozgások, séták is egyre jobban igénybe veszik, így természetes, hogy nekik is több időre van szükségük, hogy visszatöltődjenek.

 

  1. Bárhol képesek a kutyák elaludni. De tényleg, legyen utazásról szó, képesek az autóban, ha a család a kertben van akkor ott az árnyékban, de akár étkezőasztal alatt vagy a fotelbe kuporogva is nagyon jókat tudnak aludni.

 

  1. Elalvás után lassul a szívdobogásuk és a vérnyomásuk, majd kb 10 perc után elérik a REM szakaszba. Ilyenkor jellemző rájuk a gyors szemmozgás, sírás, nyöszörgés, alvás közben szaladás… Ez az alvásuk nagyjából 25-30%-át teszi ki, ezután lépnek be a NON-REM szakaszba, ahol az izmok már ellazulnak, és testük ellazult állapotban pihen, ilyenkor már nincs szemmozgás, nyüszítés vagy ilyesmi.

 

  1. A kutyák lusták… Ezt így nem jelentenénk persze ki, de azért a napjuk felét mégis csak alvással töltik, még ha kisebb nagyobb megszakítással is. Igazán aktívak viszont  a napjuk 20 %-ban akkor jöhet a séta, kirándulás vagy a kiképzés. Ha pedig nem alszanak vagy aktívak akkor csendben ülve vagy feküdve követik az eseményeket.

 

  1. Fontos a kutya mérete. Bizony az óriásfajták mint a német dog és bernáthegyik is többet alszanak, mint közepes és kis méretű társaik.  De ez teljesen normális, ekkora „motor” mozgatásához kell is az elegendő pihenés. 

 

  1. Ha feltűnően aluszékony a kutyád feltétlen nézesd meg orvossal. Valamilyen egészségi problémára lehet gyanakodni, ha rendellenesen sokat alszik a kutyád. A túl sok alvás ugyanis komoly betegségek tünetei is lehetnek, mint a cukorbetegség, Lyme kór, pajzsmirigy…

 

  1. Még a kutyáknak is lehetnek alvásproblémáik. Erre is érdemes figyelni. Nemcsak betegségek de depresszió, időskori demencia és akár gyász is hozzájárulhat kiskedvencünk alvási problémáihoz. Alvászavarokat viszont nem megfelelő tápanyagbevitel és ételérzékenység is okozhat.

 

  1. Kutatási eredmények szerint álmodnak a kutyák. Mindez vélhetően a REM fázisban történik, ami az alvásuk nagyjából 20-30%-át teszi ki. Ilyenkor valószínűsíthetően napközbeni élményeiket álmodják újra. 

 

  1. A legnagyobb boldogság a kutyáknak az, ha a gazdi közelében alhatnak. Nyilván te döntöd el, hogy a kutyával egy ágyban, vagy az ágyad mellé helyezett kutyafekhelyen alszik négylábú barátod. Bármelyik verziót is választod, kutyusod nagyon boldog lesz, hogy közeledben aludhat. 

Ehhez szeretnéd megtalálni a legideálisabb fekhelyet?? Itt érdemes körülnézned! ----->